Balatonlelle

Olvasson Balatonlelléről néhány hasznos dolgot

Balatonlelle, eladó lakásBalatonlelle a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 kilométer távolságra fekszik. Központján a 7-es főút halad végig kelet-nyugati irányban, közigazgatási területén áthalad, a parttól kissé távolabb az M7-es autópálya is.(1) A terület 1211-ben került a tihanyi apátság tulajdonába.

Balatonlelle, eladó apartmanElső írásos említése 1229-ből származik, Lela néven. 1550-ben jutott török kézre a település. Az ezt követő időszakban alaposan megcsappant a lakosság száma: 1580-ban mindössze 8 családot találtak a török adóösszeírók. A 18. században a Majtényi család, majd a Szalay család birtoka volt. Balatonlelléhez tartozik Rádpuszta, ahol Árpádkori település feküdt, itt ma is látható a 12. században épült mûemlék templom romja, mely országunk Árpád-kori kultúrájának jelentős emléke. Balatonlelle az 1904-ben megalakult Fürdőegyesület mûködésének köszönhetően elsők között volt a kulturált fürdőélet megszervezésében. Számos üdülő, villa, panzió épült akkoriban, és a fejlődés a két világháború között is folytatódott. Ekkor épült egyebek mellett a hajókikötő és kezdődött meg a település villamos- és vízhálózatának kiépítése. A századfordulón megindult polgárosodás következtében lassan fellendülő turizmus fogadó helyei közül Budapest és a gyógyfürdők mellett a Balaton mentén a déli part 10 települését, közöttük Balatonlellét említik üdülőhelyként.

Balatonlelle, eladó ingatlan A századforduló és az I. világháború között e 10 településen már 25.000 vendégről szólnak a krónikák. A gyors növekedés annak volt köszönhető, hogy nem csak az idegenforgalmi szálláshelyek kapacitását növelték meg, hanem a turizmust kiszolgáló létesítményeket is gyarapították a szolgáltatások színvonalának emelésével, továbbá a kommunális létesítmények, utak és parkok létesítésével. Ezt a fejlesztési irányt szeretné napjaink képviselő-testülete is tovább vinni és mindent megtenni azért, hogy a város legjelentősebb bevételi forrásának számító turizmust minél inkább meghonosítsa a településen. Ma a Balaton déli partjának kedvelt üdülővárosa és keresett fürdőhelye Balatonlelle, szinte már az első tavaszi napsugarakkal feltûnnek Lelle partján a strandolók, és még szeptemberben is találkozhatunk a víz szerelmeseivel. A városnak több mint 4 km hosszú part szakasza van, ahol a lassan mélyülő víz minden korosztály számára kellemes fürdőzést biztosít, az igényesen felszerelt strandokon gondtalanul, kényelmesen pihenhetnek a turisták.(2)

 

(1):https://hu.wikipedia.org/wiki/Balatonlelle

(2):https://www.balatonlelle.hu/index.php/varosunk/balatonlellerol/balatonlelle-tortenete


Tekintse meg eladó apartmanjainkat Balatonlellén, a Hullám utcában!
Képek a "nagy lakás"-ról itt találhatók, a Penthouse lakásról pedig ide kattintva nézhet képeket!

Eladó lakás az "A" épületben, nagy terasszal! Információ a lakársól itt található!
Árainkról itt tud tájékozódni.